Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een schuifpui is een onderdeel van je huis wat steeds populairder wordt. Consumenten gaan steeds vaker tot aanschaf over maar niet elke leverancier is even betrouwbaar. Ook is het belangrijk dat je de goede keuzes maakt tijdens het bestellen en monteren van jouw schuifpui. We hebben voor jou een aantal van deze factoren en keuzes op een rij gezet zodat jij tot de beste koop komt voor een schuifpui.

 

Wat je moet weten voor de aankoop

Als je een schuifpui gaat kopen is er een aantal zaken wat je moet weten voordat je tot aanschaf overgaat. We hebben ze kort voor je op een rij gezet.

  • Mag je een schuifpui plaatsen. Een schuifpui plaats je meestal aan de achterkant van je huis. Ligt die niet in het zicht vanaf straat, dan is er niets aan de hand. Op het moment dat je de schuifpui wel kan zien vanaf de straat of dat je de schuifpui aan de voorkant gaat plaatsen kunnen er problemen komen. De gemeente kan namelijk bezwaar maken tegen jouw verbouwingsplannen. Je zal dus altijd eerst om een omgevingsvergunning moeten vragen voor je een schuifpui laat plaatsen. Je zal niet de eerste zijn die na een kostbare verbouwing met een hoge boete komt te zitten. Het kan zelfs voorkomen dat je de verbouwing weer moet terugdraaien als je geen toestemming had. Informeer dit dus goed.
  • Een goede fundering is belangrijk. Een schuifpui zal je altijd moeten plaatsen in een draagmuur. Ga je daar een deel uithalen, dan zal je ervoor moeten zorgen dat de vloer onder de draagmuur goed extra gefundeerd is. Deze extra fundering moet je laten aanbrengen voordat de schuifpui geplaatst wordt. Een extra draagbalk boven de schuifpui hoort ook bij de nieuwe fundering. Deze voorkomt dat jouw huis zal gaan verzakken na het plaatsen van de schuifpui. Dit is eveneens een stap die onder geen beding mag worden overgeslagen.
  • Zorg voor bouwtekeningen. Een schuifpui zomaar plaatsen zonder bouwtekening is iets wat niet mag. Een leverancier zal dan ook altijd een technische tekening moeten maken waaruit blijkt hoe de schuifpui geplaatst is. Daarnaast moet uit de tekening blijken dat de schuifpui goed gefundeerd is. Mochten er later problemen ontstaan zoals een verzakking in de muur, dan heb je deze zaken tenminste zwart op wit staan.

 

Kies je materiaal

Ben je klaar met de eerste stappen doornemen, dan is het tijd voor de materiaalkeuze van de schuifpui. Die kan je kopen in onder andere de volgende uitvoeringen:

  • Klassiek hout. Hout is de meest verkochte materiaalkeuze. Het is een materiaal wat zich eenvoudig laat bewerken tot een schuifpui. De schuifpui kan in iedere woonstijl worden uitgevoerd. Daar staat tegenover dat de schuifpui goed moet worden onderhouden. Eens in de 5 a 7 jaar moet het hout worden opgeschuurd en geschilderd. Daarnaast moet je eens per 5 jaar een houtrotcontrole uitvoeren. Het materiaal zit vrij dicht bij de grond wat voor problemen kan zorgen.
  • De kunststof schuifpui is meer onderhoudsvriendelijk. Het materiaal heeft de looks van hout doordat er een houtnerf in verwerkt zit. Daarnaast is de schuifpui van kunststof verkrijgbaar in meerdere RAL kleuren. Die kan je tijdens het gebruik echter niet meer aanpassen. Het kiezen voor een trendkleur wordt dan ook altijd afgeraden. Kunststof is veiliger dan hout, maar bij een schade aan de schuifpui kan deze lastig worden hersteld.
  • Ga je voor een lichte krachtpatser, dan laat je de schuifpui maken van aluminium Dit is materiaal wat zorgt voor een schuifpui met een verfijnd frame. Bovendien zal de schuifdeur letterlijk ijzersterk zijn. Een prima keuze dus wanneer je in een zogeheten risico woonwijk woont. Inbrekers komen niet snel door het geïntegreerde slot van de aluminium schuifpui heen. Aluminium wordt op kleur gespoten geleverd en is niet gemakkelijk van kleur te veranderen tijdens het gebruik.

 

Het juiste systeem

Een schuifpui heb je in meerdere systemen.

  • De standaard schuifpui. De standaard schuifpui sluit met een hendel die je een slag draait. Verder zit er een cilinderslot op waarbij de cilinder niet uit de deur kan worden getrokken. Tref je een schuifpui met een ouderwetse cilinder, dan loopt jouw huis een veiligheidsrisico. Via de Bulgaarse Methode kan een inbreker gemakkelijk de cilinder uit het slot trekken waarna hij binnen staat in jouw huis.
  • De hefschuifpui. Dit is een schuifpui waarbij je de deur eerst moet tillen voordat je deze kan schuiven. Bij het sluiten valt de schuifpui automatisch in een vergrendeling. Dit is naar verhouding nog het veiligste systeem. Het systeem moet wel met twee handen worden geopend, dat is dan ook gelijk het enige nadeel.

 

Betaal nooit teveel

Het allerbeste koop je een schuifpui bij een plaatselijke leverancier. Deze weet van de bouwvoorschriften in een gemeente en hij weet wat voor risico jouw huis loopt met een schuifpui. Met deze button vraag je dan ook gelijk meerdere offertes op om te vergelijken. Op die manier weet jij zeker dat je nooit teveel betaalt voor een veilige schuifpui.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren