Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kocht je in het verleden een schuifpui, dan kreeg je te horen dat je wel jouw huis een stuk aantrekkelijker maakte voor criminelen. De reden hiervan was heel simpel. Een schuifpui is een schuifdeur die een stuk lastiger te beveiligen is voor jou dan een normale deur. Het hang- en sluitwerk is nu eenmaal een stuk beperkter. Daarnaast hebben schuifpuien jarenlang het imago gehad dat ze gemakkelijk uit het frame te tillen waren. We leven in een tijd waarin je niet meer zomaar jouw bezittingen onbewaakt kan laten. Daarom is er een nieuwe bouwnorm van toepassing op schuifpuien. Die bouwnorm heet CP130.

 

Eisen aan de isolatie

Een punt van zorg bij woningbezitters is tegenwoordig de isolatie van hun woning. De overheid stelt steeds strengere eisen aan de isolatie van een huis. Er mag tegenwoordig geen schuifpui meer met traditioneel glas worden afgeleverd. Een schuifpui moet een glas met een minimale waarde van HR++ hebben. Dat houdt in dat het glas bestaat uit twee platen met een gas ertussen. Dat gas voorkomt dat warmte van binnenuit in de wintermaanden naar buiten ontsnapt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de buitentemperatuur niet naar binnen kan slaan. Je hebt dus altijd een optimaal leefklimaat binnenshuis. Dat isolatieglas stelt echter ook bepaalde eisen aan de constructie van een schuifpui.

 

De glasdikte bij CP130

Isolatieglas met een waarde van HR++ is een slag dikker dan het traditionele dubbelglas zoals het voorheen nu en dan in schuifpuien werd geplaatst. Dat is de reden waarom schuifpuien van ongeveer 15 jaar geleden niet kunnen worden voorzien van isolatieglas. Er moet worden gefreesd in de houten schuifpui om het isolatieglas te kunnen plaatsen. Dat is bij veel oudere modellen schuifpuien de moeite niet meer waard. Wie een nieuwe schuifpui koopt krijgt bij het frame standaard te maken met de juiste breedte voor isolatieglas. Naast HR++ glas kan er ook worden gekozen voor HR+++ glas. Dit is glas wat bestaat uit 3 lagen glas die met elkaar zijn verbonden. Daardoor is het glas nog dikker dan het standaard HR++ glas. Bovendien is dit glas ook een stuk zwaarder waardoor het niet zomaar in elke willekeurige schuifpui bevestiging kan worden aangebracht.

 

Grenzen aan de mogelijkheden van CP130

CP130 is een bouwnorm waar wel duidelijk een aantal beperkingen bij horen. Die beperkingen tref je aan op twee gebieden:

  • De hoogte van de schuifpui. Schuifpuien kan je laten produceren in alle gewenste hoogten. Zeker bij moderne huizen is er vaak sprake van een achtermuur waar een hoge schuifpui in past. De maximale hoogte van CP130 is 270 centimeter. Dat is iets hoger dan het gemiddelde hoge plafond in een nieuwbouwhuis. Echt architectonische hoogstandjes kan je dus niet voorzien met een schuifpui die aan deze norm voldoet.
  • Het gewicht van het glas. Het glas wat je in een schuifpui met de CP130 bouwnorm laat plaatsen mag een maximaal gewicht van 300 kilogram hebben. Dat houdt in dat een brede schuifpui met HR+++ glas niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Dit glas is namelijk een slag zwaarder waardoor je maar een beperkter oppervlak kan plaatsen.

 

Het bedieningsgemak

CP130 is een bouwnorm waarbij rekening wordt gehouden met het bedieningsgemak van de schuifpui. Dat houdt wel in dat je zelf moet aangeven bij de bestelling welke soort rail je wil laten plaatsen.

  • De monorail. Dit is een systeem waarbij één of meerdere vaste stukken pui worden gecombineerd met één of twee stukken schuifpui. De rail is beperkt en smal van vormgeving. De openingsmogelijkheden zijn eveneens beperkt.
  • De Duorail. Bij dit systeem kan je één of meerdere vaste stukken schuifpui combineren met stukken schuifpui die nog in twee lagen achter elkaar langs kunnen lopen. Zo kan je een bredere doorgang creëren bij jouw schuifpui. Dit geheel is esthetisch wat verfijnder.
  • De Drierail. De naam zegt het al; er zijn 3 lagen mogelijk die achter elkaar kunnen lopen bij een schuifpui. Hierdoor kan er een heel brede opening worden gecreëerd in de schuifpui en kan er worden gespeeld met open en gesloten stukken schuifpui.

 

Schuiven of hefschuif

Heb je een schuifpui op het oog, dan heb je de keuze uit een normaal schuifsysteem of een hefschuifsysteem. Het hefschuifsysteem valt bij het sluiten gelijk in een soort vergrendeling waardoor de schuifpui veel veiliger is. Een normaal schuifsysteem moet met allerlei extra sloten worden beveiligd om tot een optimaal resultaat te kunnen komen. Woon je in een buurt die inbraakgevoelig is, dan is een hefschuifsysteem de oplossing bij uitstek. Woon je landelijk en heb je weinig last van criminaliteit, dan kan je kiezen voor het normale schuifsysteem. Houd er altijd rekening mee dat een hefschuifsysteem een stuk minder soepel te openen is dan een standaard schuifsysteem.

 

Informeren bij de betere leverancier

Wil jij een schuifpui CP130 kopen dan kan je het beste informeren bij een goed gesorteerde leverancier. Laat je eerst voorlichten over de eigenschappen van een product voor je een keuze maakt. Met onderstaande button ontvang jij een aantal offertes om te vergelijken. Op die manier heb jij ruim de keuze uit schuifpuien en weet je gelijk welk prijskaartje daarbij hoort.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een