Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De huidige woningmarkt is zodanig dat steeds meer mensen ervoor kiezen om langer in hun huidige woning te blijven wonen. Dat doen ze ook op het moment dat meer licht en ruimte in een woning gewenst is. Een manier om je woning aan te pakken en meer licht en ruimte binnen te krijgen is een schuifpui. Wanneer je echter ook de bovenverdieping aan wil pakken om je algemene woongenot te verhogen is een dakkapel ook een oplossing. Deze zal jou dezelfde voordelen bieden maar dan op de zolder van je huis. Zo pak je dus twee probleempunten in één keer aan.

Voordat je begint met een verbouwing

Voordat je begint met een verbouwing van dit kaliber is het verstandig om eerst de lokale regels aangaande verbouwen door te nemen. We hebben het dan over wat voorheen een bouwvergunning, maar tegenwoordig een omgevingsvergunning heet. Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning zal de gemeente op de volgende zaken letten:

  • De locatie van de schuifpui en dakkapel. In principe staat het jou redelijk vrij om te verbouwen aan je huis. Je zal dit echter wel aan de achterkant van je huis moeten doen. De reden hiervan is simpel; de achterkant van je huis ligt doorgaans van de straat af. Je mag het aangezicht van een straat niet zomaar veranderen met een verbouwing. Een schuifpui aan de voorkant van je huis mag dan ook zo modern lijken; in de praktijk is het vaak niet toegestaan. Datzelfde geldt voor een dakkapel. Een enkele dakkapel aan de achterkant van je huis is toegestaan, mits deze vanaf de weg niet te zien is. Een dubbele dakkapel waarbij de voorkant van je huis ook betrokken is, is niet in alle gevallen toegestaan. Hiervoor moet speciaal een vergunning worden verstrekt.
  • Het bouwjaar van jouw huis. Woon je in een heel oud huis, dan kan het zomaar zijn dat je te maken hebt met beschermd aangezicht. Aan een dergelijk huis mag niet zomaar worden verbouwd. Vaak is het wel verteld bij de aanschaf van een woning, maar het kan ook zomaar zijn dat je dit pas naderhand ontdekt. Een dergelijke woning mag niet zomaar aan de buitenkant ingrijpend worden veranderd. Je moet daarom voor alle zekerheid navragen bij de gemeente of daar in jouw geval sprake van is. Is dat zo, dan kan je de verbouwing die jij beoogt wel vergeten. Je kan wel informeren bij de welstandscommissie van de gemeente of er andere mogelijkheden zijn om meer licht in jouw huis te creëren.
  • De draagmuur van jouw huis en de constructie. Vooral bij een schuifpui is het heel belangrijk dat je goed kijkt naar de muur waar de schuifpui in komt te zitten. Je mag namelijk niet zomaar een stuk uit een draagmuur halen. De ondergrond moet goed worden gefundeerd, en daarnaast moet er boven de schuifpui een extra steunbalk worden aangebracht om de draagconstructie te behouden. De gemeente zal bouwtekeningen willen zien waaruit blijkt dat de constructie van jouw huis stabiel genoeg blijft. Zorg daarvoor eerst voor een bouwtekening van een architect of de aannemer die de verbouwing gaat uitvoeren.

Waar je verder zelf op moet letten

De bovenstaande zaken kan je aanbesteden aan een aannemer die jouw huis gaat verbouwen of aan een architect, als je die hebt ingeschakeld. Er zijn echter ook een aantal zaken waar je zelf op moet letten bij een verbouwing. We hebben ze per item voor je uitgesplitst.

Aandachtspunten bij een dakkapel

Laat je een dakkapel plaatsen, dan moet je zelf een aantal zaken incalculeren, te weten:

  • De stevigheid van de vloer. Diende de zolder eerder enkel voor de opslag van materialen, dan zal de vloer niet al te stevig zijn. Veel oude zoldervloeren zijn bovendien van hout gemaakt. Wil jij jouw zolder laten aanpakken, dan moet er worden gekeken naar de draagkracht van de vloer. Deze moet waarschijnlijk worden verstevigd met extra draagbalken. Ook moet er in bestaande balken een houtrotbehandeling worden uitgevoerd. Je wil immers wel een zo veilig mogelijke constructie in je huis.
  • De verwarming op zolder. Een zolder die voor bewoning geschikt is gemaakt heeft de eigenschap flink koud te zijn. Zorg ervoor dat er een goede verwarming is aangebracht.
  • De isolatie. Oude huizen met een zolder voor opslag hebben doorgaans geen dakisolatie. Jij zal daar voor moeten zorgen. Laat de isolatie aanbrengen terwijl men bezig is met de aftimmering van de dakkapel en de rest van de zolder.

Aandachtspunten bij een schuifpui

  • De verwarming. Een schuifpui en klassieke radiatoren is doorgaans geen heel goede combinatie. Zorg er dan ook voor dat er een goede verwarming wordt aangebracht onder de vloer. Vloerverwarming of een convectorput kan je prima laten aanbrengen in combinatie met de schuifpui.
  • Bij een grote verbouwing zullen mensen al snel gaan beknibbelen op kleine zaken. De beveiliging van een schuifpui is echter iets waar je niet op mag besparen. Kies altijd voor een hefschuif systeem waarbij de deur automatisch in een driepuntvergrendeling valt als deze dicht zit. Zo hebben inbrekers minder kans om jouw huis binnen te komen.

Een plaatselijke leverancier

Een schuifpui en een dakkapel koop je het liefste bij een plaatselijke leverancier. Zo heb jij het voordeel dat diegene de weg weet bij de gemeente. Hij weet bij welk loket hij moet zijn voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Bovendien heb jij een financieel voordeel; er worden minder reiskosten gemaakt. Met onderstaande button vraag je gelijk een aantal offertes op om te vergelijken. Zo zie je direct welke leverancier voor jou de aantrekkelijkste is.

Lees ook: kosten dakisolatie

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een