Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De meeste huiseigenaren zijn continu bezig met het verbeteren van de eigen woning. Er is één zaak die bij velen hoog op de verlanglijst staat. We hebben het dan over de schuifpui. De schuifpui vervangt jouw achtergevel en geeft daardoor een zee van licht in je huis. Wie een dergelijke verbouwing in zijn huis wil zal zich echter goed moeten voorbereiden. Een belangrijk aspect van die voor bereiding is de fundering van de schuifpui. Rondom die fundering bestaat een aantal hardnekkige misverstanden. Die hebben we voor je op een rij gezet, samen met goede tips voor jou.

De schuifpui wordt in zijn geheel door de leverancier geplaatst

Ga je een schuifpui bestellen, dan zal je bij de bestelling doorgaans horen ‘deze schuifpui wordt geheel door de leverancier geplaatst’. Je gaat er dus vanuit dat de leverancier met een schuifpui komt en meer werkzaamheden uitvoert. Zo verwacht je na een dergelijke toezegging ook dat de oude muur er door de leverancier wordt uitgehaald en dat de schuifpui wordt geplaatst. Dit is een punt waarop al veel mensen bedrogen zijn uitgekomen.

Wat je zelf moet doen bij de plaatsing van een schuifpui

Wordt er een schuifpui bij jou geplaatst, dan zal je zelf al flink wat voorwerk moeten laten doen. Zo moet je ervoor zorgen dat de schuifpui gefundeerd is. Dat is nodig om te voorkomen dat je huis gaat verzakken door de plaatsing van een fundering. Die fundering zal je zelf moeten aanleggen of aan laten leggen. Aangezien het om een heel specialistisch werk gaat zal je dit niet zelf mogen doen. De meeste mensen besteden de fundering uit aan een aannemer of een klussenbedrijf. De fundering wordt dus niet aangelegd door de leverancier van een schuifpui; je besteedt deze klus uit.

Een fundering zit enkel in de grond

Nog zo’n bekend misverstand is dat een fundering enkel in de grond zit. Bij huizen is het immers zo geregeld dat er een betonnen bekisting onder de grond zit waar het huis op steunt. Bij een fundering voor een schuifpui denkt de klant dan ook dat de fundering enkel in de grond zal zitten. Wie hieraan denkt komt eveneens bedrogen uit. Een fundering zorgt ervoor dat de muur niet kan gaan verzakken. Aangezien je bij een schuifpui een stuk uit een draagmuur haalt moet je verder denken.

De fundering boven je hoofd

Een schuifpui is doorgaans voorzien van een dubbele fundering. De fundering onder de grond is inderdaad heel belangrijk om te voorkomen dat deze zal verzakken. Je moet er echter ook rekening mee houden dat de draagkracht van de originele gevel behoorlijk wordt aangetast wanneer er opeens een stuk uit wordt verwijderd. Daarom is er altijd sprake van een extra steunbalk. Die steunbalk zorgt ervoor dat de gevel zijn oorspronkelijke stevigheid behoudt. Je krijgt dus ook te maken met een extra stuk fundering; boven je hoofd. Die balk wordt geplaatst boven de plek waar de schuifpui komt te  zitten. Een extra stevige doorgang dus, die niet overgeslagen mag worden.

Oude huizen zijn degelijk genoeg gefundeerd

Van nieuwbouwhuizen wordt nogal eens gezegd dat ze minder goed gefundeerd zijn dan oude huizen. Ga je dus een oud huis voorzien van een schuifpui, dan verwachten veel mensen dat er geen extra fundering hoeft te worden aangebracht onder de schuifpui zelf. Dat is eveneens een hardnekkig misverstand. Je zal er nooit van uit moeten gaan dat de oorspronkelijke fundering van een woning voldoende is om een schuifpui te kunnen houden.

Een extra fundering is altijd nodig

De fundering moet namelijk altijd extra worden aangebracht, ook bij een ouder huis. Het is zelfs zo dat een ouder huis meer risico loopt wanneer er een schuifpui wordt geplaatst. Doordat de muren minder dik zijn is het hele rijtje huizen gevoeliger voor verzakking wanneer er bij één tussenwoning de achtergevel wordt weggehaald. Dit is de reden waarom de gemeente bij het verstrekken van een omgevingsvergunning altijd extra streng is naar woningbezitters toe. Er moet worden aangetoond dat de fundering goed is aangebracht. Bij een nieuw huis, maar ook zeker bij een oud huis.

Voor een fundering heb je altijd een architect nodig

Een architect is iemand die ontwerpt als er een vernieuwing aan de woning plaatsvindt. Daarnaast is de architect ook gespecialiseerd in het ontwerpen van funderingen. Er zijn echter veel mensen die menen dat enkel een architect een goede fundering kan aanleggen. Dat is iets wat eveneens niet klopt. We hebben navraag gedaan naar de functie van een architect bij de aanleg van een fundering.

Een aannemer die de bouwtekening levert

Wil je een schuifpui, dan moet er altijd een bouwtechnische tekening worden aangeleverd bij de gemeente. Dat is om een zogeheten omgevingsvergunning te verkrijgen. Die bouwtechnische tekening kan echter ook worden gemaakt door een aannemer die de verbouwing gaat uitvoeren. Wat er in de bouwtechnische tekening moet zijn opgenomen is het technische ontwerp van de schuifpui waarin staat opgenomen hoe deze is gefundeerd. Hoewel veel architecten sneller een akkoord zullen kunnen krijgen voor een bouwtekening kan je dit prima aan de aannemer overlaten.

Een goede fundering is goud waard

Wil jij voor jouw schuifpui een goede fundering laten aanleggen, dan is het verstandig om daar eerst offertes voor op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Met één muisklik vraag je offertes op om te vergelijken. Dat zal je direct een voordeel opleveren wat zomaar kan oplopen tot wel 20 procent.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren