Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Soorten railsystemen en schuifsystemenWil jij graag je tuin meer betrekken bij je dagelijkse leven? Dan kan een schuifpui een optie zijn. Deze worden vaak voorzien van grote glaspartijen, zodat je zonder het slechte weer naar binnen te brengen toch van je tuin kunt genieten. Ook in de zomer is een schuifpui heerlijk, omdat je dan door de deuren open te zetten een moeiteloze overgang creëert tussen je tuin en woning. Je brengt de geuren en de geluiden van buiten naar binnen en kunt makkelijk naar buiten lopen met bijvoorbeeld een kopje koffie of een dienblad. Er zijn vier gangbare systemen waarmee je je schuifdeur kunt bedienen, namelijk een hefsysteem, een ingewerkte schuifdeur, een schuifdeur op rails en een kiepschuifdeur.

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte prijzen voor jouw klus? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

De vier systemen

Het aanschaffen van een schuifdeur, ten opzichte van openslaande deuren, brengt vele voordelen met zich mee. Je kunt zonder ruimte te verliezen de deuren openzetten en hoeft hier geen meubilair of andere dingen voor aan de kant te zetten. Ook zal een schuifdeur die openstaat niet kapot kunnen waaien door de wind. Schuifpuien zijn erg in trek, vooral in nieuwbouwwoningen of woningen met een modern interieur. Terwijl je deze aanschaft zal je een aantal keuzes moeten maken, bijvoorbeeld wat betreft het materiaal, het glassoort en het bedieningssysteem. Hier vind je de vier bovengenoemde gangbare bedieningssystemen verder toegelicht.

Het hefsysteem

Een schuifdeur die bediend wordt met een hefsysteem moet eerst enigszins worden opgetild voordat deze open kan worden gedaan. Dit is geen zware handeling; het wordt zeer makkelijk gemaakt door een hendel mechanisme aan de binnenkant. Het grote voordeel van dit systeem is dat het erg moeilijk is om het open te breken. Inbrekers zullen dus grote problemen hebben via je schuifdeur binnen te komen. Een ander voordeel is dat een hefsysteem een betere luchtdichtheid heeft en dat er geen tocht optreedt rondom de deur. En omdat bij dit type systeem de rails zit ingebouwd in de vloer eronder, zijn er geen drempels of andere hoogteverschillen waarover je zou kunnen struikelen.

Een ingewerkte schuifdeur

Is jouw ruimte beperkt, dan kun je een ingewerkte schuifdeur overwegen. Hier moet je wel de juiste infrastructuur voor bezitten, want de deur zal in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur worden geschoven. De deur zal dus volledig verdwijnen als je deze openzet. Ten eerste heb je hier een muur voor nodig en ten tweede moet deze muur een spouw bezitten waarin de deur kan worden weggeschoven. Uiteraard is de installatie van een ingewerkte schuifdeur lastiger, omdat je muur moet worden opengebroken en weer moet worden hersteld. Deze optie is echter erg geschikt als je ruimte erg smal is en openslaande deuren geen optie voor je zijn.

Een schuifdeur op rails

Eigenlijk is dit type schuifdeur niet erg anders dan de schuifdeur met hefsysteem, maar het verschil zit hem in de bediening. De deur wordt simpelweg via een rail opengeschoven en bevat een handgreep en een veiligheidscilinder om hem goed af te kunnen sluiten. Het is niet nodig om de deur op te tillen om hem te openen. Dit systeem is goedkoper, maar kan op anti-inbraak slechter scoren. Je kunt dit verbeteren door voor een optie te kiezen zonder handgreep aan de buitenkant. Bij sommige schuifdeuren van dit type wordt de rails op de hoogte van de vloer ingebouwd en bij andere modellen ligt de rails juist op de vloer zelf.

Een kiepschuifdeur

Kiepschuifdeuren zijn in principe gelijk aan schuifdeuren op rails. Toch bezitten ze één speciaal kenmerk dat andere schuifdeuren niet hebben, namelijk ze kunnen ook open worden gezet door ze in kiepstand te plaatsen. Het voordeel van deze deuren is dus dat je zo je huis kunt ventileren zonder dat je de schuifdeur van het slot hoeft te halen. Dit is natuurlijk veel veiliger en geeft je simpelweg een extra ventilatiemogelijkheid. Daarnaast zijn deze deuren erg geschikt voor gebruik bij kleinere doorgangen.

De samenstelling

Om een zo mooi mogelijke schuifpui te creëren heb je aan een schuifdeur alleen niet genoeg. Zo kiezen veel mensen ervoor om ook één of meerdere vaste glaspanelen te plaatsen, zodat je een veel grotere glaspartij kunt realiseren. Naast vaste panelen kun je echter ook besluiten om hier een raam aan toe te voegen. Dit geeft je nog een extra mogelijkheid om met je schuifpui te ventileren, maar heeft als nadeel dat de extra kozijnen je uitzicht enigszins zullen belemmeren. Als je voor een prefab schuifpui kiest kun je vaak je combinatie zelf samenstellen, zolang je binnen de richtlijnen van de leverancier blijft. Laat je je schuifpui op maat maken, dan kun je je schuifdeur en de rest van de pui precies zo laten ontwerpen als je zelf wilt. Dit is duurder, maar het geeft je aanzienlijk meer vrijheid.

Vergelijk offertes

Wil jij in contact gebracht worden met een betrouwbare leverancier voor je schuifdeur? Dan kun je hier onze vergelijkingstool voor gebruiken. Dit is gratis en vrijblijvend. De tool zal je in een korte tijd een aantal offertes aanleveren van leveranciers uit jouw omgeving. Deze gebruik je vervolgens om de beste beslissing te maken wat betreft jouw nieuwe schuifdeur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren