Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De voorbije jaren kon reeds worden vastgesteld dat steeds meer mensen er voor kiezen om in hun huis gebruik te maken van een zogenaamde schuifpui. Hier zijn verschillende goede redenen voor aan te halen. In eerste instantie is het namelijk zo dat een schuifpui er voor zorgt dat je zonder probleem heel wat extra lichtinval krijgt in huis. Dat is echter nog niet alles, want bovendien ook te denken over het prachtige uitzicht waar je op kan rekenen? Het laten plaatsen van een schuifpui in je huis betekent altijd een zeer interessante meerwaarde voor je woning, maar waar je moet nu precies allemaal rekening mee houden? Wij hebben alle aandachtspunten met betrekking tot het kopen en (laten) plaatsen van een schuifpui voor jou op een rijtje gezet door middel van deze handige checklist.

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte kosten voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Voorbereidende werken voor een schuifpui plaatsen

Vooraleer naar de winkel te hollen om een bepaalde schuifpui te gaan kiezen is het eerst belangrijk om er bij stil te blijven staan of er in jouw woning wel zomaar gebruik kan worden gemaakt van een schuifpui. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is het namelijk zo dat een schuifpui plaatsen wel enige verbouwingen vereist. De enige uitzondering op deze regel is wanneer er reeds een schuifpui in huis is terug te vinden. In dat geval kan het oude exemplaar immers gewoon door de nieuwe worden vervangen. Zo kan er heel wat geld en bovendien ook tijd worden uitgespaard. De voorbereidende werken waar je in ieder geval rekening mee dient te houden vooraleer een schuifpui te kopen zijn:

 • Het bepalen van de plaats waar de schuifpui moet komen.
 • Het opstellen van een lijst met uit te voeren werkzaamheden.
 • Het eventueel laten uitbreken van de muur.
 • Het inmeten van de ruimte waar de schuifpui moet worden geplaatst.

Het soort materiaal voor jouw schuifpui

Wanneer je bovenstaande hebt gedaan en de afmetingen voor je schuifpui zijn bepaald is het tijd om verder te kijken. Het spreekt namelijk voor zich dat je eveneens de nodige aandacht zal willen spenderen aan het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt bij het realiseren van de schuifpui. Op dit vlak bestaan er verschillende mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om een houten, een kunststof of een aluminium schuifpui te laten realiseren. We hebben de voordelen per materiaal alvast even voor jou op een rijtje gezet.

 • Houten schuifpui

Er voor kiezen om gebruik te maken van een houten schuifpui is kiezen voor een materiaal dat vrij voordelig is. Bovendien beschikt een houten schuifpui over een lekker warme uitstraling en beschikt ze uit zichzelf reeds over een goede, isolerende werking. Prijs-kwaliteit gezien is kiezen voor een houten schuifpui dan ook zeker een aanrader.

 • Kunststof schuifpui

De tweede optie is kiezen voor een kunststof schuifpui. In vergelijking met een houten schuifpui hoeft deze niet meer te worden geschilderd. Ze kan dan ook meteen worden aangekocht in de kleur die jij wenst. Daar komt bovendien ook nog eens bij dat ze in vergelijking met een houten schuifpui veel minder onderhoud nodig heeft. Gewoon even snel schoonmaken is dan ook voldoende om de schuifpui haar optimale uitstraling te laten behouden.

 • Aluminium schuifpui

In principe zijn de voordelen van een aluminium schuifpui een beetje hetzelfde als deze bij een kunststof schuifpui. Daar komt echter bij dat aluminium een zeer duurzaam materiaal is en bovendien ondanks haar unieke sterkte toch ook zeer licht is. Bijgevolg wordt er vaak voor gekozen om een aluminium schuifpui te plaatsen in de woning van ouderlingen. Zo hoeven ze niet veel moeite te doen om hun schuifpui te openen of te sluiten. De aluminium schuifpui is wel de duurste optie van alle drie.

Het systeem van je schuifpui

Dacht je dat je er met bovenstaande al was? Absoluut niet! Wanneer je een keuze hebt gemaakt op vlak van materiaal is het immers tijd om te kijken naar het systeem waar je, je schuifpui van zal voorzien. Ook op dit vlak zijn er meerdere mogelijkheden waar je een keuze uit zal moeten maken. We onderscheiden op dit vlak in ieder geval de volgende opties:

 • Draai-kiepsysteem

Bij dit systeem wordt er gebruik gemaakt van weliswaar schuivende deuren, maar ze kunnen eveneens worden gekanteld op het ogenblik dat de deurklink waarmee ze is uitgerust in de juiste positie wordt geplaatst. Een draai-kiepsysteem is niet zo veilig als het alternatief, maar daar staat wel tegenover dat ze een paar honderd euro voordeliger is in aankoop. Wat dit betreft is kiezen voor een draai-kiepsysteem dan ook altijd meer dan de moeite waard.

 • Hefschuifpui

Ondanks het feit dat een hefschuifpui in vergelijking met een draai-kiepsysteem dus een stukje duurder is moet het gezegd dat dit toch veelal de beste keuze is. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat een dergelijke schuifpui over een extra bescherming tegen inbraak beschikt. Daarnaast is ze ook volledig gelijkvloers wat er voor zorgt dat er geen rekening moet worden gehouden met een vervelende drempel. Je moet er het hogere prijskaartje uiteraard wel bij willen nemen.

Welk soort glas kiezen?

Vroeger was het glas voor in een schuifpui zo gekozen. Tegenwoordig ligt dat iets moeilijker. In vroegere tijden volstond het dan ook om een keuze te maken uit enkel en dubbel glas, maar tegenwoordig moet er rekening worden gehouden met het bestaan van het zogenaamde hoogrendementsglas. Dit type van isolatieglas zorgt er voor dat je optimaal bent beschermd tegen warmteverlies waardoor de hoogte van je energiefactuur aanzienlijk kan worden gedrukt. De verschillende soorten glas waaruit je kan kiezen voor je schuifpui zijn:

 • Gewone, enkele beglazing
 • Standaard, dubbel glas
 • Hoogrendementsglas
 • HR+ glas
 • HR++ glas
 • HR+++ glas

Lees ook: schuifpui prijzen.

De prijsopbouw van een schuifpui kopen en laten plaatsen

Laat het ons om af te ronden nog even concreet hebben over de kostprijs waar je rekening mee dient te houden voor wat het aanschaffen van een schuifpui betreft. Deze bestaat in het algemeen slechts uit twee delen, maar in werkelijkheid is de prijsopbouw opgedeeld in veel meer stukken. We hebben deze even allemaal voor jou op een rijtje gezet:

 • De eventuele verbouwingen die zijn vereist
 • Het inmeten van de schuifpui
 • Het plaatsen van de nieuwe schuifpui
 • De eventuele kosten voor het uitvoeren van de oude schuifpui
 • Het kozijn van de schuifpui
 • Het systeem van de schuifpui
 • Het raam of glas voor de schuifpui
 • De eventuele voorrijkosten van de vakman

Wanneer je rekening houdt met de bovenstaande kosten zal je merken dat je normaal niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren