Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een schuifpui kan je tegenwoordig bij bijna iedere kozijnenspecialist kopen. Wat gelijk opvalt wanneer je voor een dergelijke schuifpui gaat oriënteren is dat niemand jou een close up beeld van de schuifpui zal tonen. Je mag het doen met een algemeen sfeerbeeld. Natuurlijk is dat mooi, maar als klant weet je graag wat je koopt. Daarom hebben we geïnformeerd naar technische details van een schuifpui. We kregen een aantal gegevens.

 

Het model schuifpui wat het verschil maakt

Een schuifpui zal een ontwerp hebben wat hoort bij een speciaal model of type. De twee basismodellen die we onderscheiden zijn de normale schuifpui en de hefschuifpui. Dat eerste model is wat inbraakgevoeliger dan het tweede model. De normale schuifpui sluit namelijk enkel aan de wand met een slot, terwijl de hefschuifpui niet alleen aan de wand, maar ook aan de vloer in een vergrendeling valt. We gaan bij de omschrijving van de details uit van een standaard schuifpui.

 

De fundering

Onderaan de schuifpui vind je ene fundering. Deze zit op ongeveer 300 millimeter van de schuifpui, dus op 30 centimeter diepte van de onderkant af gemeten. De fundering zit in een extra funderingsbekisting aangebracht. De fundering heeft als functie voorkomen dat jouw huis kan gaan verzakken na het plaatsen van een schuifpui. Je haalt immers wel een deel draagmuur weg waardoor jouw huis wat inlevert in stabiliteit.

 

De ondersteuning van het stelkozijn

Bovenop de fundering tref je de ondersteuning van het stelkozijn. Deze ondersteuning kan van allerlei materialen gemaakt zijn, maar in veel gevallen is deze eveneens van beton gemaakt. De ondersteuning van het stelkozijn is aangebracht in verband met de belasting door een schuifpui. Er wordt immers nogal wat druk uitgeoefend op het stelkozijn.

 

Isolatie in de vloer

Naast de ondersteuning van het stelkozijn bevindt zich de isolatie. Deze zal van een materiaal met gesloten cellen zijn en een hoogte hebben van ongeveer 90 millimeter hebben. De isolatie is van het grootste belang aangezien er ook andere verwarming in de vloer moet worden aangebracht. Je wil niet dat de warmte die je onder de vloer of in een convectieput opwekt gelijk naar buiten toe trekt.

 

Betonnen onderdorpel aan de buitenkant

De buitenkant van een schuifpui heeft aan de onderkant een betonnen onderdorpel zitten. Dit is de vervanging van de houten onderrand die jarenlang onderaan een schuifpui zat. Deze onderrand was een potentieel risico doordat gebruikers deze over het hoofd zagen bij het naar buiten lopen. Daarom is er tegenwoordig een houten stelkozijn geplaatst in combinatie met een betonnen onderdorpel. Het zorgt voor een gelijkmatige overgang van binnenuit waardoor valpartijen tot een minimum zijn beperkt.

 

De cassettevloer aan de binnenkant

de binnenkant van de schuifpui is eveneens op een aparte manier afgewerkt. Er wordt gewerkt met een cassettevloer die traploos overgaat in de dekvloer. Deze vloer geeft genoeg ondersteuning voor de schuifpui en de convectorput. Bovenop de cassettevloer is een dekvloer aangebracht van een willekeurig materiaal. Dit is de vloer die je ziet grenzend aan de schuifpui. Wat voor dekvloer je laat plaatsen is uiteraard je eigen keuze. Veel mensen kiezen voor een vloer die te combineren is met vloerverwarming. Kamerbreed tapijt is een stuk minder geliefd in combinatie met een schuifpui aangezien er nogal wat vuil naar binnen wordt gelopen.

 

Antikraakband

De oude schuifpuien kon je heel gemakkelijk per deel verwijderen uit de omlijsting waarna een inbreker vrij spel had. Tegenwoordig heeft een schuifpui antikraakband. Dit is een methode om te voorkomen dat met een koevoet de delen van de schuifpui kunnen worden verwijderd uit de rails in de vloer. Schuifpuien die geen antikraakband hebben vormen een risico. Let dus op de aanwezigheid hiervan bij de productspecificaties.

 

De binnen- en buitendichting

Onder de rail bevinden zich de binnen- en buitendichting. Dat zijn de delen die voorkomen dat er tocht jouw huis kan binnendringen. Deze pakkingen voorkomen dat het warmte kan ontsnappen uit jouw huis. Dit zal voor een onaangename koudebrug zorgen en die moet worden voorkomen om optimaal woongenot te behouden.

 

De rail zelf

Het aantal delen van de schuifpui en de indeling hiervan bepalen hoeveel rails er lopen om schuifdelen doorheen te laten lopen. Heb je een schuifpui met een vast deel en een schuivend deel, dan wordt er volstaan met een systeem met twee rails. Heb je echter een schuifpui met drie, vier of vijf bewegende en vaste delen, dan kan een schuifpui zomaar bestaan uit maximaal vijf rails die achter elkaar geplaatst zijn. Op die manier bepaal je zelf met de complexiteit van de schuifpui hoe breed dit deel is. In de meeste gevallen is een schuifpui met twee rails ongeveer 135 millimeter breed van binnenkant tot buitenkant.

 

Een eerlijk verhaal over schuifpuien

Wil jij een schuifpui kopen waarbij de omschrijving verder gaat dan alleen een vage sfeerfoto, dan is het zaak om erkende leveranciers te selecteren. Deze vind je met onderstaande button. Je krijgt een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat levert jou met een paar minuten werk een hoop voordeel op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een