Informatie en advies over schuifpuien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Eén van de keuzes die je moet maken bij het uitkiezen van je schuifpui is het glassoort. Er zijn een groot aantal soorten glas beschikbaar en aangezien de pui voor het grootste gedeelte uit dit materiaal bestaat is dit geen keuze die je licht moet maken. Er zijn glassoorten die zelfreinigend zijn, glassoorten die de zon weren, glassoorten die extra inbraakveilig zijn en glassoorten die uitmuntend isoleren. Dit zijn allen geen slechte eigenschappen voor een schuifpui. Standaard worden schuifpuien vaak uitgerust met dubbel hoogrendementsglas HR++, maar je kunt dit voor een nog beter isolerende glassoort laten vervangen, namelijk triple glas of HR+++.

Wat is HR+++ glas?

Triple glas valt onder de hoogrendementsglas soorten. Het aantal plusjes achter de titel geeft aan hoe goed het glas isoleert en hoe meer plusjes hoe beter. Er bestaat op dit moment geen beter isolerend glas dan triple glas en dat komt doordat het bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee spouwen. In deze spouwen bevindt zich edelgas of stilstaande lucht, waardoor het nog nauwelijks warmte doorlaat. Ook zijn de glasplaten soms bedekt met een dun folie dat warmte weerkaatst. Hierdoor is triple glas ook dikker en zwaarder. De U-waarde van triple glas is 0,5 tot 0,9 W/m2K. Vergelijk dit met HR++ glas (1,2 W/m2K) en tel uit je winst. Toch?

De prijzen

Voor het toevoegen van triple glas in je schuifpui betaal je echter aardig wat extra. Triple glas is (nog) niet goedkoop en wordt eigenlijk alleen toegepast in passiefhuizen. De onderstaande tabel geeft aan wat je financieel kunt verwachten als je een schuifpui met triple glas aanschaft en op welke meerwaarde je dus kunt rekenen. De gegeven bedragen zijn inclusief btw. Lees ook: hr glas info

Eenheid HR++ glas HR++ glas Meerwaarde
Per vierkante meter €125 €175 €50

Wel of geen triple glas kiezen

Als jouw woning goed geïsoleerd is en de andere ramen zijn voorzien van HR++ glas, dan heeft het eigenlijk weinig nut om triple glas in je schuifpui te laten zetten. De warmte die de pui tegenhoudt zou ergens anders weer verloren gaan. Triple glas wordt eigenlijk alleen in zeer energiezuinige woningen, bijvoorbeeld met een warmtepomp en andere energiebesparende apparaten, of in passiefhuizen toegepast. In deze gebouwen is het essentieel dat alle warmte bewaard wordt zodat er zonder te hoeven stoken binnen een optimaal klimaat heerst. In de meeste woningen en ook nieuwbouwwoningen is HR++ glas voor je schuifpui meer dan voldoende. Vergeet niet dat een isolatiewaarde van 1,2 W/m2K als uitstekend wordt gezien in de bouw.

Schuifpuien en HR+++ glas

Een andere discussie is of je HR+++ glas überhaupt wel in een schuifpui moet zetten. Je betaalt hier €50 per vierkante meter extra voor zodat de warmte binnen bewaard kan blijven. Theoretisch gezien zou dit dus betekenen dat je de schuifpui ook niet open kunt zetten en dit is nu net het grote voordeel van een schuifpui. In passiefwoningen en goed geïsoleerde woningen is vaak een ventilatiesysteem aanwezig dat ervoor zorgt dat de lucht altijd vers is en op temperatuur. Dit systeem kan de ruimtes koelen en verwarmen en gebruikt nauwelijks energie omdat het met warmteterugwinning werkt van de lucht die het afvoert. In deze woningen is het niet de bedoeling dat je de ramen openzet, omdat dit door het ventilatiesysteem exact wordt gereguleerd. Een schuifpui met HR+++ glas is in dat opzicht dus eigenlijk een tegenstrijdigheid.

Vergelijk offertes

Als jij wilt weten hoeveel je financieel kwijt bent aan een schuifpui met HR++ glas of met HR+++ glas, dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om deze twee opties naast elkaar te leggen. Je kunt voor beide situaties een aantal offertes opvragen en zelf bepalen of de beter isolerende schuifpui het extra geld waard is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten schuifpui

Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren

6x Tips schuifpui kopen

Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je